maanantai 8. huhtikuuta 2013

Brassirouvan ihmeellinen tropiikki vol1.

Tein suursiivousta eräs päivä tässä taannoin ja löysin mielenkiintoisen listan mihin olin  listaillut asioita jotka herättävät ärsytystä, ihmettelyä tai hämmennystä. Ja sehän sai hymyn huulille, ottaen huomioon että lista on vuodelta 2007, jolloin otin ensi askeliani tässä "todellisessa" brassiarjessa.

Ensimmäisenä on SIIVOUS -elämme tropiikissa imurittomassa maailmassa. Lattioita lakaistaan päivittän noin tsiljoona kertaa, koska koti on täynnä hiekkaa. kun saat lakaisu-urakan valmiiksi huomaat jo uusien kiusallisten hiekanjyvien kulkeutuneen olohuoneeseesi, keittiöösi, vessaan ja joka kumman kulmaan. Ja huh, ärsyttää kävellä paljain jaloin, kun hiekka narskuu varpaissa. Ja sukatkin on liian kuumat.

Lattian pesuun ei paikalliset perusmoppeja käytä -perusmopit soveltuvat ainoastaan pikkupölyjen pyyhkimiseen. Kun siivotaan niin siivtaan sitten kunnolla: Tarvikkeiksi riittää klorittia pullo, ehkä jonkun tuoksun kera, vesisanko ja muutamia lattiapyyhkeitä/rättejä. Ja siitäpä se lotraus aloitetaan -huonekalut nostellaan mahdollisuuksen mukaan pois lattioilta ja ei muuta kun vesileikkeihin -vesiämpäristä KAADETAAN vettä lattioille j heitetään sekaan klorittia, (huom.ei sovi puulattioille), jotka ovat tietenkin laattalattioita ja sitten kovaharjaisella harjalla jokainen kulma tiukasti läpi. Sen jälkeen kyykkimään ja keräämään ylimääräinen vesi lattioilta pyyhkeillä. Ja halutessasi voit vielä pyyhkäistä lattian pyyhkeellä missä on hiukan pesutuoksua, jotta jää hyvä tuoksu. Huh miten vaivalloista, mutta tuleepa ainakin puhdasta. Vessan pesu kuuluu samaan rytmiin: vettä runsaasti ja pesuaineita runsaasti.

Toisena listaltani löytyy HOME. IIIIIIK. Hometta on joka puolella ja siitä on vaikeista vaikeinta päästä eroon -jopa jääkaapin ovi homehtuu, tai oikeastaan sen pinnalla oleva hienoinen pöly (onkos ollut talon siivooja laiska..Hmmm...). Vessasta puhumattakaan, seinät mustuvat viikossa jos ei niille näytä harjaa ja klorittia. Entäs sitten säilötyt kengät, vaatteet, liinavaatteet ihan mikä vain, KAIKKI HOMEHTUU!!! Uskomatonta.

 Veljeni  laittoi postissa rullaluistimeni, jotka olivat n.12-13vuotta varastoituina -ilman pienintäkään homeenhäivää. Talven tullen, kun saamme enemmän sateita ja ilma tipahtaa muutaman asteen (n.28) on vuorossa operaatio vaatekaappi: Kaikki vaatteet kerran kuukaudessa ulos aurinkoon päiväksi. Kenkiä myöten. Auringonsäteet "kuivattavat" homeitiöt. Jos ei auta niin pyykkirumba käyntiin. Huhhuh. Että haistappa home.

Kosteus aiheuttaa monenlaista päänvaivaa, kurkistaessani takapihalle huomaan että takapihan(itse asiassa ei niinkään takapiha, mutta pieni service-alue) seinä on täynnä sammalta, jostain tiilenvälistä kurkistaa puunalku, puhumattakaan lattian liukkaista sammaleenaluista -ei muuta kun harja käteen ja klorittia seinille ja hommiin. Kun on saanut kuurauksen valmiiksi niin kalkkimaalia seiniin -se tappaa homeitiöitä ja auttaa (hiukan) taistelussa kosteutta vastaan.

"Aina kun tulet lomalle sun laukuista tulee "ulkomaiden haju"" Heh, toisin sanoen kosteuden ja homeen haju, eikös niin? Kuinka monet kerrat olen kuullut tämän lausahduksen!

Kolmantena listaani koristaa SÄHKÖ. Muistan Antonyn ollessa pienenpieni, muutaman kk ikäinen kun yritin laittaa vauveli tissillä yövaloa päälle. Lapsi melkein lensi seinään saadessani sähköiskun. Sormeeni tuli reikä ja siitä nousi savua. Eipä kannattakaan koskea sähkölaitteisiin ilman havaianas-sandaaleita, toimivat erinomaisina eristeinä. Silitys, sähkösuihkun päällelaitto, dvd-laitteiden ronklailu kaikki vain ja ainoastaan sandaalit jalassa. Näin vältämme perussähkötapaturmat kotona. Puhumattakaan jouluvaloista -niitä käsitellessä tarvitsee jo kumihanskatkin, jos haluaa selvitä ilman "tällejä". Mitähän Suomen "sähköturvaliitto" tähän toteaisi? Pistorasioista välähtelee salamia normaaliiin tahtiin kun irroitat tai laitat pistokkeen. Kotona luovuimme sähkösuihkustä (joka siis lämmittää vettä) ja nykyään suihkustamme satelee aurinkopäivänä haaleaa vettä ja sadepäivänä vuoristopurojen virkistävää vettä. Lapsetkin ovat oppineet hienosti käymään suihkussa hyppimällä (jos vesi on hiukan liian raikasta). Jos ylitämme raikkausrajan, lämmitämme lapsille vettä kattiloissa! Hahhahhaaa, uskoisitteko?
2 kommenttia:

  1. Aika ekstremeä! :D Mun sisko aina sanoo että tietää koska medän kone on tullut perille, kun tuloaulaan saapuvat ihmiset haisevat homeelle, heh! Ja meidän ilmsto on teihin verrattuna sentään kuivaa kuin saharassa. (Meillä homehtuvat vain ja ainoastaan seinät, vaatteet homehtuivat manner-italiassa).

    VastaaPoista
  2. Tulinkin heti blogiisi, kiva kun löysin tanne! Kavin heti lukemassa Oodi oppaille postauksen, kirjoitin joku aika sitten ihan samantyylisen opasaikoja haikaillessani, sama juttu etta muistelen sita aikaa lammölla! Pitaakin lukea lapi aiempia juttujasi.

    VastaaPoista