keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Lomien loppu ja koulujen alku

 
Antonyn koulukuva joulukuussa 2011
Kohta ne alkaa -KOULUT! Ajatelkaa että meidän pikkiriikkinen poika lähtee kouluun 60km päähän. Aika järisyttävää ajatella suomalaisen äidin sydämellä. Poika tuntuu olevan asian kanssa ihan sinut ja innoissaan, mutta toista maata on äitinsä -äiti joka on jo maalannut mustimmat möröt seinille. Mitäs jos... ja mitäs sitten jos..ja entäs sitten..

 Lukuvuosi alkaa helmikuussa, ja jatkaa melkein täyttä 
Anna Sofia karnevaalimielellä joulukuussa 2011
höyryä aina kesäkuun lopulle, kunnes heinäkuussa on taas kauan odotettu lomakuukausi. Viiden kuukauden aikana toki saa nauttia muutamista lomista: Karnevaalit helmikuun puolessa välissä sulkevat koulut mukavasti melkeinpä viikoksi, pääsiäinen huhtikuussa tuo myös ansaittuja extralepopäiviä ja tietenkin kauan odotettu Juhannus, täällä São João -juhlana tunnettu, oikeuttaa muutamaan ylimääräiseen vapaaseen.

 Koulua käydään joko iltapäivällä tai aamupäivällä. Päivän pituus on keskimäärin 4- 5 tuntia. Tuleeko mieleesi ajatus, "Hui miten aikaisin lapsi lähtee kolutielle!" Totta. Hurjan aikaisin. Tavoitteena on että "kunnon koulun" alkaessa 6 vuotiaana, lapsi osaa lukea ja kirjoittaa, sanelee aakkoset sujuvasti, laskemisesta puhumattakaan. Itse kritisoin kovasti tätä paikallista systeemiä, mutta maassa maan tavalla. Onneksi Antonyn koulu painottaa lapsen omaa kehitysvauhtia, omia kykyjä ja antaa vapauden itseilmaisulle=) Onpas hienoa.


Itseilmaisua parhaimmillaan...
 Meidänkin pikkukylässä on kouluja, mutta. Juttu onkin siinä että jokainen koulu on erilainen -niin hintansa kuin opetuksen tason suhteen. Brasiliassa opettajan ammatti ei ole tarpeeksi arvostettu, ainakaan julkisella sektorilla. Julkisella sektorilla opettajan palkka on alhainen, samoin kuin monen opettajan koulutus. Tähän asiaan on lähitulevaisuudessa tulossa muutoksia. Ainakin niin uskomme.

Koulujen kuukausimaksut vaihtelevat n. 45 eurosta aina 1400 euroon. Nii-in. Luit oikein, jopa 1400 euroa/kk saatat maksaa pienokaisesi koulusta. Ja tämähän antaa taas hyvin ymmärtää että maassa on hurjat sosiaaliset erot. Ja kun on hurjat sosiaaliset erot, niin tämä "yksityiskoulusysteemi" vain tukee sosiaalisia eroja myös tulevaisuudessa.¨. Kunnes jonain kauniina päivänä julkinen puoli tarjoaa hyvää opetusta ja ennen kaikkea motivoituneita opettajia, jotka saavat arvokkaasta työstään ansaitsemansa palkan!

Kouluun lapset usein vievät mukanaan eväät, jotka sitten yhdessä nautitaan evästauolla, julkisen puolen kouluissa tarjotaan useimmiten ruoka. Lapset käyttävät koulupukua, jonka hinta vaihtelee n. 20 -80 euroon, mallin jokainen koulu määrittää itse, jotkut koulut vaativat myös yhtenäisyyttä kenkien suhteen. Vaatetuksen lisäksi on ostettava materiaali, joka maksaa koulusta riippuen 90 - 200 euroa/lukuvuosi. Julkisen puolen kouluissa ei ole materiaalimaksua eika koulupukumaksua.

Jäämme uteliain ja odottavin mielin odottamaan, miten pikkumiehemme koulutie alkaa. Tosi on kyseessä 1. helmikuuta.

10 kommenttia:

 1. Allekirjoitan ton alipalkatut-osion ihan heti :D Oon nyt ollut ihmettelemassa julkisen puolen systeemeita opettajan osassa pari vuotta... Meneeko Antony nyt siis ekalle (alfabetizacão) vai prezinhoon? Loysitteko jonkun kivan yksityisen? Ja miten se 60 km koulumatka oikein taittuu? Sori ristikuulustelu :D

  Meilla lapset kavi prezinhon lahes kokonaan yksityisessa ja nyt koulussa valtion koulussa. Heti kun on tarpeeksi rahaa palataan yksityiseen; just nyt ei lompakko kesta pitaa kahta siella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mamãe, oih olet opettajana, hienoa! Lapsuuteni unelma-ammatti=) Millaistahan on opettaa brasilialaisessa koulussa -sangen mielenkiintoista ja ERILAISTA ainakin kotisuomeen verraten! Antony menee nyt Jardim 2, eikohan siina jo aloitella alfabetizaçãon askelia.. Ratkaisu pitkiin koulumatkoihin loytyy anopin luota -poika viettaa ma-pe Recifessa ja perjantaina haetaan nuppu kotiin! Onneksi loysimme tallaisen ratkaisun -lisaksi se anopin koto on kuin oma koti, joten tuskin poika vierastaakaan. Koulu on melkein paras(melkein siksi, etta olisin halunnut Antsun toiseen kouluun, mutta se on liian kallis ja toisekseen aikataulu ei sopinut..=(), siella tosiaan suodaan yksilon vapautta ja omia taitoja eika paukuteta koko ajan "vestibular"-juttuja.. Vierailimme nimittain myos koulussa, jossa eka kysymys oli, missa poika on opiskellut ja vastauksen saatuaan tati kauhistui:"han ei ole sii sollut kolussa ollenkaan? Kuinka se on mahdollista, hanelle taytyykin tehda sitten testi jotta tiedamme mita poika osaa ja ymmartaa..." HALOOOOOO, puhumme 4 vuotiaasta lapsesta. Etta nain=) Missa asut mamãe? Mun meili on riina.raitio@gmail.com

   Poista
 2. Onnea pikkuisen koulutielle!
  Suloiset lapset sinulla. Neiti varsinkin on tosi brasiliattaren oloinen! :)
  Onpa siellä koulusysteemi erilainen kuin vaikka täällä Italiassa (Suomesta nyt puhumattakaan..!). Onko tämä siis jo pakollinen koulu vai vapaaehtoinen, kun puhuit sitten "oikeasta" koulusta 6v eteenpäin? Ja kuulostaa hurjalta että 6v jo pitäisi osata lukea ja laskea.. Italiassa peruskoulu aloitetaan 6v ja sitä ennen on vapaaehtoinen tarha/leikkikoulu 3-6v, jota suurin osa lapsista käy. Meidänkin pikkuinen aloittaa leikkikoulun ensi syksynä, tuntuu isolta askeleelta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna=) Eka koulupäivä meni hyvin, opettaja sanoi että ihankuin poika olisi ollut jo 10 vuotta samassa koulussa -löysi jo parhaaksi kaverikseen Amandan ja oli leikkinyt kaikkien kanssa rohkeasti ja kertonut paljon tarinoita=)Pakollinen koulu on se 6v. eteenpäin, mutta sanotaanko näin että jos lapsi lähtee kouluun vasta 6v., hän tulee kärsimään ensimmäisen vuoden koska on auttamattomasti jäljessä kaikista.

   Poista
 3. :) Toinen suomalainen Brasiliassa asuva opettaja ilmoittautuu :). Ajankohtainen aihe meillekin, tänään oli vanhempainpalaveri esikoisen koululla. Maanantaina alkaa tunnit.

  raton

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei raton! Missa pain asut? Minka ikainen esikoisesi on? Loysitteko kivan koulun? Tsemppia ensimmaiseen paivaan!

   Poista
 4. Heissan! Tulin ensimmäistä kertaa blogisi yhteisen fb yhteisön kautta, hih! Tosi mielenkiintoista kun kirjoitat sieltä kaukaa. Tajusin juuri, että se oli tänään se ensimmäinen koulupäivä. Varmasti tosi jännittävää...kerrothan miten meni. Tosi harmillista, että rikkaiden ja köyhien koulutuserotkin on noin selviä. En minäkään ole Italiassa tyytyväinen koulusysteemiin, mutta siellä voisin olla jo aikalailla helisemässä. Mielenkiintoinen myös tuo tekstisi naisesta....pitää lukea se paremmin vielä kommentinkin kera, mutta nyt mun pikkuinen heräs, joten pitää poistua täältä ihanasta nettimaailmasta. Ciao ciao!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ciacy!Tervetuloa lukijaksi=) Eka paiva meni hienosti, tosin aidin sydanta kipristi ihan hirveatsi, mutta sinne se poitsu jai, vaikkakin jannitti. Iltasella soiteltiin ja poika oli hiukan area(kun aiti ei ollutkaan hakemassa vaan jai Mummin luokse Recifeen..)Paiva oli mennyt hienosti ja tyttoystavakin jo loytynyt=)

   Poista
  2. Unohdin viela kysya -minka ikainen on pikkuisesi?

   Poista
  3. Vanhempi on 8 ja kolmannella luokalla. Pienempi on 2-vuotias :D Kiva kuulla, ettà koulu meni hyvin ja tottakai se tyttòystàvàkin piti lòytyà ;)

   Poista